Perstorpväskan

Perstorpväskan är med sin stilrena design och unika egenskaper lika användbar och praktisk till shopping, stranden eller till festen. Väskan är ergonomisk och bekväm att bära. Väskan har lång livslängd och är tillverkad av återvinningsbar plast. Perfekt att använda istället för butikens plastpåsar.

Perstorp Design är idag den enda tillverkaren i Perstorp som finns kvar sen tiden och för traditionen vidare. 2006 startades tillverkningen igen av den klassiska väskan.

 

Historien om väskorna från Perstorp

1881 - Perstorps grundare Wilhelm Wendt registrerar sitt företag, så kallade Stensmölla Kemiska Tekniska Industri. Bolaget startar med att producera bland annat ättiksyra. 1918 - I Perstorp startar den första plasttillverkningen i Skandinavien. Materialet fick namnet Isolit och hade framtagits av den indiskfödde kemisten Jnanendra Chandra Das Gupta.

 

1950-talet

Framträder Perstorp som Skandinaviens första moderna plastindustri, med mer än 10.000 olika produkter i plast. De första väskorna i plast tillverkas i Perstorp ”Shoppingbag 329”, men kallades mest Perstorpskassen. Väskan designades för att användas till att bära hem matvaror från butiken. Den unika formen gör att väskan är ergonomisk att bära och står stadigt. Den blanka ytan och de utstående ränderna ger väskan en stilren design.

 

1960-talet

Företaget genomgår snabb expansion Perstorp AB lägger grunden till den ledande kemi koncern den är idag. En av de hushållsföremål som slutar tillverkas är Perstorpskassen, detta eftersom butikerna börjar erbjuda engångs plastpåsar och Perstorpskassen sågs som onödig att ta med till butiken.

 

1970-talet

Perstorp aktier introduceras på den öppna marknaden. 1973 grundades Sveaplast AB (nuvarande Perstorp Design AB) av Nils Johansson som en avknoppning av Perstorp AB. Perstorp Design AB övertar delar av Perstorp ABs plasttillverkning och fortsätter utveckling och tillverkning av olika föremål i plast. 

 

2006

När miljötänket i samhället växer, återkommer efterfrågan på de miljövänliga och praktiska väskorna från Perstorp. För miljön det bästa alternativet till dagen engångs plastpåsar. Tillverkningen av den klassiska Perstorpväskan ”Shoppingbag 329” återupptas.

 

2013

Kollektionen av den färgglada Perstorpsväskan utvecklas och 2 nya väskor i ny design tillkommer. En väska i samma storlek som originalet och en mindre väska. Båda med läder mönstrad yta, som gör väskan extra reptålig. De nya väskorna får namnet Sweden Bag.

 

2015

Tillverkning startar av ergonomiska cykelkorgar. Cykelkorgen är bekväm att bära och är enkel att hänga på pakethållaren.

 

2016

Design och utveckling av olika praktiska tillbehör till den klassiska Perstorpväskan, bla inneväskor.

 

2017

Kollektionen får sällskap av praktiska kylväskor som passar perfekt i Perstorpväskan och Cykelkorgen.

 

2019

Svensk Form opinionsnämnd uppmärksammade Perstorpväskan ”Shopping bag 329” och anser att den är väl designad och uppfyller kraven för brukskonst. Vilket betyder att Perstorpväskan är upphovsrättsskyddad på samma sätt som ett konstverk.